3D-print og Gammel Glasur

Kan man genskabe gammel keramik med en moderne 3D-printer? Nok ikke helt. Men man kan undersøge hvilken betydning 3D-Print har for arbejdet med keramik og det færdige keramiske udtryk. Det bliver aldrig helt det samme, men noget nyt, som er lidt anderledes. 

De 3 objekter som er beskrevet herunder har været omdrejningspunktet for projektet “3D print og gammel glasur”. Ved hjælp af 3D-scanning er formen af den gamle keramik hentet ind i computeren. Med en digital kopi er det muligt at printe den igen på en 3-D printer. 

Hvert af de 3 objekter repræsenterer en forskellig teknik og udtryk og er fra 3 forskellige værksteder.
Fortællingen om de gamle værksteder, den viden og æstetik de indeholder er værd at tage med ind i fremtiden. 
Det har været sjovt og lærerigt at forene det gamle udtryk med en moderne teknik.

Ejner Dissing  1894 – 1974.

Ejner Dissing drev pottemagerværksted i Hovedgård fra 1919 til 1966. ”Gråspurvene” eller ”Trækfuglene” som han også ind imellem kaldte dem blev et af hans kendetegn. Ideen til fuglene fik han da han under første verdenskrig aftjente sin værnepligt lavede små lerfugle som han solgte til sine soldaterkammerater. Fuglene blev produceret i tusindvis og eksporteret til mange lande igennem hele hans tid som pottemager. Willy Rasmussen som købte værkstedet i 1966 fortsatte produktionen af fuglene.  Fuglene skulle igennem hænderne 24 gange lige fra lerklumpen til den færdige fugl.

Leon Dissing  1897 – 1984.

Unika vasen er lavet af Leon Dissing og mærket med hans signatur. Leon Dissing havde værksted på Nørrebrogade 102 (Stejlbakken) fra 1930 til 1984. Vasen er meget speciel i forhold til det pottemagerarbejde som Leon ellers var kendt for. Hans kendetegn var de sorte vaser i alle former med en orange kanter og hanke. Derudover producerede han brugsting  dekoreret i traditionelle mønstre og farver.

Niels Peter Nielsen  1888 – 1968

Den lille grønne vase er lavet af Niels Peter Nielsen i perioden 1909 til 1919 hvor han havde værksted Egebjergvej 147 i Egebjerg. Vasen er signeret med et NP. som han brugte i denne periode. Niels Peter Nielsen var med til at etablere og drive keramikværkstedet DANICO i Smedegade i perioden 1920 til 1928. Efter DANICO perioden startede han værksted på Bjerrevej 138 under navnet DAGNÆS keramik.Værkstedet flyttede i 1954 til Ndr. Torstedvej 1 sammen med sønnen Carl Johan Ege Nielsen som drev det videre efter Niels Peter Nielsens død i 1968 frem til 1995.

Læs mere om keramik fra Horsens egnen i bogen ‘Liv med ler’ af  Ole Møller Andersen og Flemming Ahlgreen

Tak til: 

Ole Møller Andersen for at dele sin glæde og viden og om keramik fra Horsens egnen

Lisbeth Voigt Durend for vejledning og gamle glasur opskrifter PFB og JZ RL, RZ og RW

Insero for økonomisk støtte

Anna Andersen

Keramiker

følg udviklingen af 3D printet keramik på instagram: annaandersen3D_print